Millainen oli ihanteellinen partioryhmä? Miten se toimisi ja mitä siellä tehtäisiin?
Varmaankin hyvässä partioryhmässä kaikilla olisi mukava olla. Ketään ei kiusattaisi, ja kaikki saisivat osallistua tekemisiin ja touhuihin tasapuolisesti… Ja tietenkin tällaisessa ihanteellisessa partioryhmässä tehtäisiin vain hyviä ja opettavaisia asioita: autettaisiin vanhuksia tai sairaita. Tai tempaistaisiin torilla yhteisvastuun tai kehitysmaiden lasten hyväksi…
Jokainen meistä osaa kuvitella hyvän partioryhmän. Mutta kuka meistä on osallistunut sellaisen toimintaan? Luulen, että jokaisessa ryhmässä tulee joskus eripuraa. Syntyy riitoja. Ja jokainen meistä tempaisee mieluummin omaksi eduksi, oman ryhmän hyväksi, kuin auttaa toista. Se on tietenkin aika surullista.
Se kertoo siitä, että joskus meillä ihmisilläkin voi olla routaa sisimmässämme. Olemme kylmiä ja kovia toisia ihmisiä kohtaan ja pahoitamme toisen mielen. Silloin täytyy pyytää anteeksi ja tehdä sovinto. Ja yrittää aloittaa alusta uudelleen.
No ihanteellista partiovaltakuntaa me partiolaiset emme osaa tehdä, mutta Jeesus opetti meille myös taivasten valtakunnasta, joka on aivan totta. Hän vertasi ihmisen uskoa sinapinsiemeneen, joka on pieni siemen, mutta josta kasvaa suuri ja hieno kasvi. Varmaan olet joskus nähnyt pikkulintuja lintulaudalla tai sen läheisissä puissa. Niiden katseleminen on tosi hauskaa: ne hyppivät oksalta oksalle, käyvät talipallolla tai auringonkukan siementen luona, ja pyrähtävät taas puun suojiin syömään.
Tällainenhan suojaa antava asia usko on parhaimmillaan. Sen suojassa on hyvä olla. Ja uskon puu kasvattaa rakkauden hedelmiä. Niin, että ihmisten on vähän helpompi elää toistensa kanssa. Vähän parempi olla ja elää tätä elämää. Sillä uskova ihminen tietää, että Jumala pitää meistä huolta ja auttaa, kun on vaikeaa.
Jumalan sana synnyttää uskoa ja siksi on tärkeää, että me olemme tulleet tänne kirkkoon, Jumalan sanan äärelle. Sana synnyttää uskoa ja usko vaikuttaa meihin. Me tulemme Jumalan valtakunnan jäseniksi uskon ja kasteen kautta, ja me alamme elää uutta elämä Kristukselle. Se voi vaikuttaa meihin myös niin, että se ihanteellinen partiovaltakunta tulee lähemmäksi ja todemmaksi. Otamme huomioon toista, ja haluamme auttaa apua tarvitsevia, niin kuin partiolupauksessa ja -ihanteissa olemme luvanneet.
Minäpä kerron esimerkin tästä Pellon kirkosta. Tämä kirkko on rakennettu pian sotien jälkeen silloin kun saksalaiset sotilaat olivat tuhonneet melkein koko Lapin paetessaan täältä suomalaisia sotilaita. Suomalaiset ja pellolaisetkin oli silloin hyvin köyhiä, eikä meillä olisi ollut varaa rakentaa tällaista hienoa kirkkoa. Mutta silloin amerikkalaiset kristityt antoivat pellolaisillekin tukea, että tämä kirkko saatiin rakennettua. Mutta se ihmeellinen asia oli eräs saksalainen lentäjäsotilas. Siis yksi niistä ”vihollisista”, jotka olivat olleet tuhoamassa tämä aluetta. Hänen nimensä oli Gerhard Schmid.
Kun tämä Gerhard lensi sodan loppuessa lentokoneellaan yli Lapin maan, hänen tuli sääli, ja kun hän meni kotiin, hän päätti tehdä jotakin niiden pahojen tekojen hyvitykseksi, mitä saksalaiset olivat tehneet. Ja tämä Gerhard oli siviiliammatiltaan urkujen rakentaja, ja hän päätti auttaa meitä pellolaisia, lahjoittamalla tänne uuteen kirkkoon hienot, ja kalliit urut. Ne te näette tuolla takana, urkuparvella. Näin Jumala teki työtään tämä sotilaan sydämessä, niin että sotahommat vaihtuivat rauhantöihin. Siten Jumalan sana ja usko voi vaikuttaa jokaisessa meistä. Aamen.