lauantai 5. joulukuuta 2020

Iitin seurakunnan adventtikalenteri, 5. luuukku

Isänmaan virressä lauletaan: "Sun kätes, Herra, voimakkaan, suo olla turva Suomenmaan, niin sodassa kuin rauhassa, ja murheen, onnen aikana." (Virsi 577:1)

Huomenna vietetään itsenäisyyspäivää, ja on varmaan hyvä liittyä tuohon virren säkeistön pyyntöön, että Herran käsi ja varjelus olisi maamme yllä niin hyvinä kuin pahoinakin aikoina. 

Itsenäisyyspäivänä kiitetään vapaasta isänmaasta, ja valtiovallan määräyksestä silloin on aina pidetty myös jumalanpalvelus. Huomenna on myös toinen adventtisunnuntai, mutta nyt halutaan muistaa myös maallisen isämaamme asioita, ja tukea valtiovaltaa esirukouksin.

Toinen adventtisunnuntai muistuttaa siitä, miten Kuningas saapuu kunniassaan, miten Kristus saapuu aikojen lopulla, ja saattaa oikeuden voimaan. Ehkä tämä olisi hyvä ajatus myös maallisen yhteiskunnan juhlapäivälle, maallisten valtarakenteiden äärellä. Siis muistutus siitä, ettei viimeinen valta kuulukaan kuninkaille, presidenteille tai ministereille, vaan hekin ovat lopulta vastuussa tekemisistään Kristukselle. Hänelle, joka tulee aikojen lopulla tuomitsemaan elävät ja kuolleet.

Tämä ajatus saa aikaan oikeanlaista nöyryyttä, jonka varassa myös meidän maamme voi menestyä, ihmiset tulevat kohdelluksi tasavertaisesti ja yhteiskunta voi tuottaa jäsenilleen kaikkea hyvää. Minkäänlaista taivaan valtakuntaa me ihmiset emme voi emmekä osaa rakentaa maan päälle, mutta luotamme siihen, että Jumala on antanut ihmiselle järjen ja omantunnon äänen, että myös valtaapitävät voivat toimia oikein, jos valta ei sokaise, eivätkä he aseta itseään Jumalan tai diktaattorin asemaan.

Itsenäisyyspäivän rukouksessa pyydetään: "Kaikkivaltias Jumala, kansojen hallitsija. Tänään kiitämme sinua tästä hyvästä maasta, jonka olet meille antanut. Kiitos armosta, jolla olet johdattanut kansamme monien vaikeuksien ja taistelujen läpi tähän päivään. Anna meille intoa ja kestävyyttä pitää huolta toisistamme ja taitoa toimia yhdessä. Ohjaa meitä sanallasi, niin että pysyisimme tahtosi tiellä ja pääsisimme perille taivaalliseen isänmaahamme. Tätä rukoilemme Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä. Aamen."