lauantai 4. lokakuuta 2014

Keitä ovat enkelit?

Mikkelinpäivänä on tullut tavaksi muistutella enkelien olemassaolosta ja tehtävistä. Ja nyt puhutaan siis Raamatun mukaisesta opetuksesta, ei New Age –enkeleistä, enkeliterapioista tai muusta sellaisesta, jota kristityn on vaikea tunnistaa omakseen.

Heprealaiskirjeessä sanotaan: ”Eivätkö enkelit ole palvelevia henkiä? Heidät lähetetään palvelemaan niitä, jotka saavat osakseen autuuden.” (1:14) Kyse on siis Jumalan palvelijoista, jotka tuovat meille evankeliumin pelastavaa sanomaa. Luther muistutti, että Raamattu kaikkinensa ajaa Kristusta. Ja meidän pelastuksemme perustana Hän on varmasti myös enkelien tuoman sanoman ytimessä.

Edellisessä kirkkokäsikirjassa Mikkelinpäivän aiheena olivat enkelit ja lapset. Näin enkelten ajateltiin olevan erityisesti suojelusenkeleitä, jotka pitävät huolta avuttomista tai vilkkaista lapsista. Tapana onkin ollut pitää seurakunnissa mikkelinpäivänä lasten enkelikirkkoja ja perhejumalanpalveluksia. Mikkelinpäivän evankeliumi sopii kuitenkin aika huonosti lapsille, sillä siellä varoitetaan kovin sanoin viettelyksistä ja uhataan hukuttamisella sellaista, joka houkuttelee lapsen lankeemukseen. Aikuisille nämä muistutukset sen sijaan ovat hyvinkin aiheellisia.

Myös päivän toinen kirjeteksti on oikeasti ihan K-18 materiaalia (ks. Ilm. 12: 7–12). Se kertoo kuitenkin oleellisia asioita enkeleistä, heidän tehtävistään ja sanomasta. Siinä arkienkeli Mikael taistelee taivaassa saatanaa vastaan ja voittaa taistelun. Sitten julistetaan, että tämä syyttäjä on syösty alas ja voiton toi Karitsan veri ja veljien todistus. Ja maan päällä taistelu vielä jatkuu.

Niin. Johanneksen ilmestyksen näkökulma menee aika kauas vaaleanpunaisista ja hattaraisista enkelikuvauksista. Mutta se kertoo meille, missä on meidän voimamme ja turvamme tuhon ja pimeyden voimia vastaan. Jumalan valtakunnan aarteina tässä taistelussa, syntiä ja rangaistustakin vastaan, on ensinnäkin Kristuksen ristillä vuodattama sovintoveri. Toiseksi siihen kuuluu kristillinen todistus, jonka voimme lausua vuorotellen eri tilanteissa ja vahvistaa näin toisiamme uskossa. Ja kolmanneksi meillä on turvana taivaan sotajoukot, Jumalan sanansaattajat, enkelit.