lauantai 5. heinäkuuta 2014

Tuhlaajapiika ja -poika

Kirkoissa puhutaan huomenna tuhlaajapojasta. Mutta kyllä tämä häpeällinen nimitys koskee samalla tavalla myös naispuolisia sanankuulijoita. Kaikki kläpit, pojat ja piiat samalla tavalla, osaavat synninteon ja siinä eksyvät pois Jumalan yhteydestä.

Tarina kertoo hiippakuntamme edesmenneestä piispasta, Hannes Leinosesta. Hän toimi piispana aikana, jolloin lestadiolaisen herätysliikkeen ristiriidat repivät myös hänen johtamaansa hiippakuntaa. Tämä mielessä toimittaja kysyi piispalta, mikä on hiippakunnan suurin ongelma? Välttäen asetetun syötin piispa antoi vastauksen, joka sopii hyvin jokaiseen historian hetkeen: Se on synti. Suurin ongelma on synti, myös meidän hiippakunnassamme.

Tämän tunnustaminen ja tunnistaminen on suurissa vaikeuksissa yhteiskunnassa, ja siinä asenneilmapiirissä, jossa nykyään elämme. Sen sanominen, että ihminen on syntinen, tuntuu olevan aivan kuin kiellettyä. Synnistä puhuminen leimataan suorastaan ihmisen vapauden rajoittamiseksi ja uskonnolliseksi väkivallaksi. Kuitenkin Jumalan sanan saarnan tulee olla juuri lain ja evankeliumin saarnaa, synnin todellisuuden tunnustamista ja tämän jälkeen armon julistusta.

Koska ihminen on syntinen ja koko ihmiskunta on langennut, tarvitsemme Jumalan armoa ja anteeksiantamusta. Ilman tämän tosiasian tunnustamista, ei tarvita sanomaa armahtavasta Jumalasta, Jeesuksen ristinkuolemasta tai syntien sovituksesta. Ja juuri tässä on uskomme ydin. Ja juuri tätä me ihmiset kaipaamme ja tarvitsemme.

Jeesus kutsui Jumalaa nimellä Isä. Se on erinomainen vertauskuva myös meidän aikanamme. Jos meillä on hyvä isä, hän nuhtelee meitä väärin tekemisistä ja ohjaa meitä oikeaan. Saattaapa hän osoittaa ankaruutensakin silloin, kun tietoisesti toimimme väärin, ja rikomme Häntä, ja sisaria ja veljiä vastaan. Jumalan ankaruus voi näkyä elämämme ankarissa koettelemuksissa, vastoinkäymisissä ja epäonnistumisissa.

Lapsena opin, että kun on tehnyt väärin, pitää pyytää anteeksi. Uskon, että se on totta myös tänä aikana, suhteessamme Jumalaan ja lähimmäisiin.