perjantai 16. joulukuuta 2011

Varjotiedottamista

Seurakunnassamme tapahtuu tärkeitä asioita. Joskus tulee kuitenkin tunne, että onko niillä merkitystä vain minulle. Lehdet julkaisevat uutisia, jotka ovat niiden lukijakunnalle tärkeitä. Tästä uutiskynnyksestä olen joskus eri mieltä, kuin esim. maakuntalehtemme. Siksipä ajattelin kirjoitella jonkun ajatuksen niistä asioista, joita lehdet ovat tuskin huomioineet.

Yhteisvastuukeräyksen teemoista ja keräystuloksista ei tänä vuonna uutisoitu lehdistössä juuri ollenkaan. Nuorten syrjäytyminen ja yksinäisyys on kuitenkin tärkeä asia, johon syytä puuttua. Näin kirkossa haluttiin tehdä Yhteisvastuukeräyksellä, jonka keräystulos oli 4 381 956,40 euroa. Meilläkin tempaistiin jälleen mainiosti. Syystä voi olla ylpeä, sillä seurakuntamme keräystulos oli kirkon toiseksi paras 6,06 euroa per seurakunnan jäsen (yhteensä 20 758,81 euroa).

Huolenaiheena seurakunnassamme on pienenevät verotulot. Kun yhteiskunnassa kustannukset jatkuvasti kasvavat, täytyy jostakin säästää. Nyt kirkkoneuvosto on valmistellut asiaa niin, että kanslistin virka jätetään ensi vuonna tayttämättä. Tehtävät yritetään hoitaa olemassaolevan henkilökunnan voimin. Toki apua toivotaan myös kirkon yhteisistä hankkeista: Jäsentietojärjestelmän sekä henkilö- ja taloushallinnon yhdistämishankkeista.

Myös nuorisotyöhön on ajateltu muutoksia. Jos nuorisotyönohajaajan viran tehtävät jaetaan seurakuntapastorille (nuorisopastori) ja suntio-lastenohjaajalle, voitaisiin niistä selvitä luonnollisella tavalla ja välttää lomautukset tai irtisanomiset.

Myös seurakunnan leirikeskuksesta luopumista selvitetään. Voitaisiinko leirikeskus myydä, ja leirit pitää jatkossa esim. kunnan tai yrittäjien ylläpitämässä leirikeskuksessa? Ja mitä tekisimme Tuomaan kappelille, joka vielä "kiiltelee uutuuttaan" leirikeskuksen kupeessa. Tokihan hirsikappelin voisi siirtää, mutta minne...?

Ja jatkuvaksi kysymykseksi jää, mikä on toiminnan ja talouden oikea suhde seurakunnassa. Kaikki toimintahan ei ole kiinni rahasta.