lauantai 5. huhtikuuta 2014

Kuka nyt kärsii?

Papin työssä kohtaa usein inhimillistä kärsimystä. Vaikka pienellä paikkakunnalla tapahtuu harvoin maata järisyttäviä katastrofeja, olemme silti usein silmätysten kärsimyksen kanssa. Milloin joku menettää läheisen ihmisen, tai joku sairastaa vakavaa sairautta. Joskus taas pelko oman työpaikan ja tulevaisuuden suhteen tuntuu vaikealta. Tai muut sisäiset ahdistukset tuntuvat ylitsepääsemättömiltä.

Kärsimystä on monenlaista. Ja usein se on hiljaista. Siitä ei pidetä kovaa ääntä, eikä siitä kirjoiteta muotilehtien sivuilla.

Sunnuntain evankeliumissa Jeesus lupaa: ”Tänään ja huomenna minä ajan ihmisistä pahoja henkiä ja parannan sairaita, ja kolmantena päivänä saan työni päätökseen.” Miten tämän lupauksen saisi käytäntöön nykyajan kristittyjen elämässä? Kovin monesti me haemme apua kyllä muualta, kuin Jeesukselta. Pyrimme saamaan elämän omaan hallintaan ja ajattelemme selviävämme siitä ainakin suurin piirtein kunnialla.

Kärsimys on kuitenkin asia, joka laittaa kaikki ihmiset kaikkina aikoina pienelle paikalle. Se saa kyselemään elämän mielekkyyden, ja ehkä tarkoituksenkin perään. Hyvinvoiva, elämäänsä tyytyväinen ihminen harvoin tarvitsee papinkaan apua. Mutta elämän epäonnistumisissa ja kärsimyksissä tarvitaan toisen lohdutusta ja tukea.

Jeesuksen kärsimys Golgatan ristillä on uskomme keskeinen symboli. Uskonpuhdistajamme muistutti, että Kristuksen me kohtaamme lähimmäisessä. Kohtaamme siis Kristuksen kun huomaamme myös lähimmäisen hädän!

Jokaisen uuden päivän kysymys voisikin olla, että kuka tänään kärsii? Miten voisin olla löytämässä hätää kärsivän ihmisen, ja miten voisin auttaa? Suinkaan aina emme voi ottaa toisen kärsimystä pois. Mutta voin kuunnella, antaa tilaa tunteiden läpikäymiselle. Ja lohduttaa läsnäololla.

Edellä mainitut Jeesuksen sanat olivat myös profetia hänen kuolemastaan ja ylösnousemuksestaan. On lohdullista ajatella, että nyt kuljemme kohti ”kolmatta päivää”, ylösnousemuksen riemua.