lauantai 13. maaliskuuta 2021

Talvisodan päättymisen muistohetki 13.3.2021

Hyvät ystävät. Tänä päivänä tulee kuluneeksi 81 vuotta talvisodan päättymisestä. Alkoi rauhan aika, joka nyt myöhemmin tunnetaan välirauhana. Jos tämä aika, jota nyt elämme pandemian kourissa, on poikkeuksellinen, sitä oli myös talvisota, pienen Suomen ja suuren Neuvostoliiton välillä. Suoranainen ihme oli myös se, että kansamme kesti nuo 105 kunnian päivää, ja maamme itsenäisyys säilyi.

Tokihan kansan koettelemukset eivät olleet ohi, vaan välirauhaa seurasi jatkosota, ja jatkosotaa Lapin sota. 

Baptistipastori ja ihmisoikeustaistelija Martin Luther King korostaa sodan mielettömyyttä kirjassaan ”Ei väkivaltaa”. Silloin 60-luvun Yhdysvalloissa hän yhtyy aika yleiseen näkemykseen siitä, että jos aiemmin puolustussotaa saattoi pitää oikeutettuna, niin nykyajan asevarustelun ja ydinaseiden myötä tuokin oikeutus romuttuu. Kun toinen maailmansota Yhdysvaltojen ja Japanin välillä päättyi Hiroshiman ja Nagasakin ydinpommeihin, ei sodassa voitu nähdä enää mitään hyvää, mitään oikeaa.

Tätä samaa karua kieltä puhuvat nämä sankarihaudat, joiden äärelle me tänään olemme kokoontuneet. Kun ajattelemme meitä edeltäneitä sukupolvia, sodassa kaatuneita, sotaleskiä ja orpoja ja myös veteraaneja, jotka ovat kantaneet sieluissaan ja ruumiissaan sodan jälkiä.

Siksi on tärkeä muistaa, mitä meidän sodissamme tapahtui. Ja mitä tuo aika meidän maallemme ja kansallemme merkitsi.

Kokoontumisrajoitusten vuoksi emme voi tänään kokoontua perinteiseen tapaan yhteen, muistamaan tätä merkittävää päivää. Mutta toivon, että se onnistuu sieltä kotoa, etäyhteyksien kautta. Kiitänkin yhteistyötahoja tämän tilaisuuden toteuttamisesta.


Psalmista 121: "
Minä kohotan katseeni vuoria kohti. Mistä saisin avun? Minä saan avun Herralta, häneltä, joka on luonut taivaan ja maan."

Rukoilemme: Kaikkivaltias Jumala, kansojen hallitsija. Tänään kiitämme sinua tästä hyvästä maasta, jonka olet meille antanut. Kiitos armosta, jolla olet johdattanut kansamme monien vaikeuksien ja taistelujen läpi tähän päivään. Muistamme edessäsi kaikkia sankarivainajia, sekä heidän perheitään ja jälkeläisiään. Muistamme sotaleskiä ja sotaorpoja, ja kaikkia heitä, jotka edelleen kantavat sodan raskasta muistoa sisällään.

Anna meille suomalaisille intoa ja kestävyyttä pitää huolta toisistamme
ja taitoa toimia yhdessä. Ohjaa meitä sanallasi, niin että pysyisimme tahtosi tiellä ja pääsisimme perille taivaalliseen isänmaahamme. Siunaa Isä maatamme ja kansaamme. Tätä rukoilemme Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä. Aamen.