keskiviikko 30. syyskuuta 2020

Perheniemen opiston toveripäivä

Ensi sunnuntaina osallistun Perheniemen evankelisen opiston toveripäiville - tai nyt Korona-aikana tapahtuma toteutetaan sunnuntain aikana, yhtenä "toveripäivänä". Toveripäivät täyttää nyt 95 vuotta. Ne ovat kulkeneet opiston toimintavuosista yhden vuoden jäljessä.

”Perheniemen opisto aloitti toimintansa Karjalassa, Kirvun pitäjän Sairalassa 10.11.1924, alun pitäen nimellä Sairalan Evankelinen Kansanopisto (SEK). Se oli maamme toinen evankelinen kansanopisto. Talvisodan jälkeen opisto toimi Muurlassa 1940 syksystä kevääseen 1942 ja Jatkosodan aikana palattiin takaisin Kirvuun 1942-44.”

”Janakkalassa opisto toimi 1944 syksystä 1948 kevääseen. Iitin Perheniemi löydettiin opiston uudeksi paikaksi monien vaiheiden jälkeen vuonna 1948. Se aloitti toimintansa Perheniemenssä 15.10.1948 ja Perheniemen kartanolla ja kylällä itsellään on rikas monisatavuotinen historia. Nimellä Sairalan evankelinen opisto toimittiin vuoteen 1979 saakka, jolloin nimi vaihdettiin Perheniemen evankeliseksi opistoksi.”

Opiston vaikutushistoria on paikkakunnallamme merkittävä. Ja myös laajemmin. Lauantainakin siunaan haudan lepoon erään iäkkään seurakuntalaisen, joka oli käynyt ”Sairalan evankelisen kansanopiston” 1950-luvun puolivälissä.

Viime vuonna minut valittiin mukaan opiston hallitukseen. Kansanopisto-aate ja -toiminta on muuttunut ajan saatossa melkoisesti. Valtion tukien vähentyessä joudutaan miettimään, mikä on kansanopiston tulevaisuus. Uskon, että tämänkaltaisella vapaalla sivistystyöllä ja koulutuksella on kuitenkin tärkeä paikkansa aina.

Ja sitä haluamme tukea ja muistaa myös tulevana sunnuntaina monien opiston ystävien ja entisten opiskelijoiden kanssa. Tervetuloa toveripäivään!